Het is het perfecte lockdownproject: je eigen camper bouwen. Ideaal om de verveling en saaiheid van de coronapandemie het hoofd te bieden. Met al het lezen, klussen, uitzoeken, repareren, verprutsen, opnieuw maken en afwerken zijn je dagen snel gevuld. Daarnaast heb je, zodra de minimale versie er is, je eigen coronamobiel, waarmee je behoorlijk coronaproof op vakantie kan. Eigenlijk is het iedereen aan te raden, ware het niet dat de busjes dungezaaid zijn, het best onhandig is dat de bouwmarkten gesloten zijn en je het vooral ook leuk moet vinden natuurlijk.
Een onverwacht project
Hoewel ik erg van het klussen en dingen maken ben, stond het bouwen van een camper niet per sé op mijn verlanglijst. Tot ik mijn vriend ontmoette. Hij speelde al jaren met de gedachte om een bestelbusje te kopen en dit zelf om te bouwen tot camper. Uren video’s op YouTube van andere zelfbouwers, handige websites en de meest prachtige foto’s op Instagram sterkten hem in het idee. Het helpt dat hij behoorlijk handig is én het ook leuk vindt om dingen te maken. Na flink wat dubben was het moment dan eindelijk daar. Hij verkocht zijn auto en ging op zoek naar een geschikte bus. Een verrassend korte zoektocht leidde naar een bus die hiervoor van het bedrijf Beenhakker was. Toepasselijke naam wel voor een bedrijf dat rolstoelen en andere medische hulpmiddelen verkocht. En zo werken wij sinds een tijdje aan het ombouwen van een Mercedes Sprinter tot ons home away from home on wheels.
Een tiny house on wheels
Hoewel de bus enorm groot is (5,55 meter lang en 2,5 meter hoog), blijkt het toch een behoorlijke uitdaging hier alles in te passen wat we willen. Een bed, kasten, stoelen, tafel, keukenblok, douche, toilet, eigenlijk wordt het een tiny house, maar dan op wielen. En dan nog net iets kleiner dan de 20m2 voorbeeldruimtes die ze bij de Ikea inrichten. Dus het is veel puzzelen en keuzes maken. Willen we wel of geen douche? Hoeveel opbergruimte hebben we nodig? Hoeveel fietsen moeten er mee kunnen? Waar plaatsen we de watertank? Gaan we de camper in de winter gebruiken? Wij beschouwen de camper voorlopig vooral als een soort luxe tent waar we in slapen en in schuilen als het regent. We zijn niet van plan onze banen op te zeggen en er de wereld mee rond te trekken (dit kun je natuurlijk nooit met zekerheid zeggen, maar lijkt me gezien de huidige omstandigheden vrij onaantrekkelijk). Dit uitgangspunt helpt in ieder geval bij het maken van keuzes voor de inrichting: die grote oven en ergonomische werkplek hoeven we er niet in kwijt.
Het nadeel van lang zijn
Doordat we allebei vrij lang zijn, was één ding al snel duidelijk: op de lengte van het bed wordt niet bezuinigd. Omdat de auto 1,78 meter breed is, past het bed alleen in de lengte van de bus. Wat betekent dat we meer dan de helft van de beschikbare ruimte kwijt zijn aan onze slaapplek. Uiteraard kunnen we daarboven nog kastjes maken en is onze garage (bergruimte onder het bed) een balzaal, maar de camper is hiermee toch vooral bed waar we nog wat andere dingen omheen inpassen. Ondanks de toch niet onaardige hoogte van de camper is het uiteindelijk zo dat mijn vriend er niet rechtop in zal kunnen staan en ook op bed enigszins onderuit gezakt zal moeten zitten. Isolatie, de vloer en mooie houten latjes tegen het plafond nemen allemaal ruimte in en dan is een binnenhoogte van 1,94 meter onvoldoende voor lange Nederlanders als wij. Omdat we in de garage onder het bed mountainbikes en racefietsen kwijt willen kunnen zonder het achterwiel eruit te halen (want gedoe) moet het bed hoog genoeg zijn. Want lange mensen betekent ook hoge fietsen. Maar hoe hoger het bed, hoe dichterbij dat plafond komt als je er op zit. Bij concerten en voor volleybal is het leuk, maar net als bij vliegtuigen geldt bij campers dat je maar beter gewoon 1m70 lang kunt zijn.

Heel veel bed
Nergens zonder YouTube
Hoe deden mensen dat vroeger toch, iets maken terwijl je geen idee hebt hoe dat moet? Tegenwoordig is het een eitje, met al die jaren aan content op YouTube. Greg Virtoe is onze grote held voor alles wat camperbouw te maken heeft (al vinden we zijn camper helemaal niet mooi) en keuzes voor de inrichting maken we grotendeels op basis van de jaloersmakende Instagramfoto’s van andere camperbouwers (#vanlife). Timmerman Koos leert ons hoe we mooie houtverbindingen moeten maken en Duitsers weten alles over isoleren met Armaflex. Er bestaan tientallen fora over camperbouw, waar mensen je vertellen hoe je je bed het beste vast kunt zetten en foto’s plaatsen van minimale inrichtingen die door de keuring zijn gekomen. Werkelijk alles is al een keer door iemand gedaan en, voor ons belangrijker, vastgelegd in video’s met uitgebreide instructies in het reactieveld. Nu maken wij elke keer als we met iets nieuws beginnen wel een fotootje, maar ik moet er niet aan denken dat we alles op beeld vast zouden moeten leggen. Omdat het nooit in één keer goed gaat (hoeveel takes zouden die mensen al hebben gemaakt?). Omdat het volgens mij ontzettend veel tijd kost je camperbouwproject zo uitgebreid vast te leggen. En omdat ik er alles bij elkaar het geduld niet voor zou hebben. Maar wat ben ik blij dat andere mensen dat geduld wel op kunnen brengen!
Versie 1: Op naar de keuring
Ik ben er intussen wel achter: one does not simply convert a Sprinter into a campervan. Je kunt er jaren mee kwijt zijn, zeker als je zoals wij alleen de weekenden gebruikt. Dit moet geloof ik ook een beetje de charme zijn, dat je camper nooit af is. Persoonlijk ben ik daar niet zo van vermoed ik, maar goed, we gaan zien hoe lang ik het leuk vind. Mijn vriend denkt al na over de volgende (4×4) camper die hij wil bouwen, maar mij lijkt het verstandig eerst deze eens reisklaar te maken. Omdat er zoveel te doen is, splitsen we het op in fasen. Fase 1 is het gereedmaken van de camper voor de keuring. Een busje is leuk, maar kent ontzettend hoge maandelijkse kosten. Door de bus te laten keuren als camper (door zowel de RDW als de belastingdienst) betaal je nog maar een kwart van de wegenbelasting. Voor deze keuring moet de camper een bed, een keukenblok, twee zitplaatsen, twee af te sluiten opbergruimten en een tafel hebben. En dit moet allemaal goed vastzitten natuurlijk. Het was voor ons dan ook de focus in fase 1. Isolatie, elektriciteit, wandbekleding, draaiende stoelen, zonnepanelen, dakramen en ventilatie komen in fase 2 en daarna.
Goed meten en goed gereedschap
Het leukste aan het bouwen van de camper vind ik dat je weer allerlei nieuwe dingen leert. Het ene weekend ben je bezig met het afwerken van de randen van je keukenkastje met kantfineer, het andere weekend maak je een bouwwerk van aluminiumprofielen. Urenlang multiplexplaten schilderen, gaten in de bus dichtkitten en deuvelgaten op elkaar passen. De gootsteen vastkitten, de kraan aansluiten en een tafeltje van steigerbuizen in elkaar zetten. Zagen was altijd al een van mijn favoriete bezigheden dus ik kan mijn lol op. Met het maken van meubels was mij dit al wel duidelijk, maar nu weet ik het zeker. Goed meten maakt het verschil tussen mooi en amateuristisch en goed gereedschap maakt het verschil tussen makkelijk en moeilijk. Het is ongelooflijk hoe veel beter het leven is als je de juiste tools hebt. Wij gebruiken bijvoorbeeld grote, stevige blindklinkmoeren om meubels aan de carrosserie te bevestigen. Je hebt een specialistische tang om de moeren vast te maken, maar deze kost bijna 200 euro. Niet erg, maar als er op het internet veel tips worden gegeven om een dergelijke tang zelf te construeren met je eigen gereedschap dan proberen we dat liever eerst. Dit was duidelijk een gevalletje van: op sommige dingen moet je niet willen bezuinigen. Na een hoop gepruts, kapotte moeren en hierdoor veel te grote gaten in de bus hebben we de specialistische tang aangeschaft. Hiermee was de klus binnen enkele seconden geklaard, waarmee de waarde van goed gereedschap maar weer eens werd aangetoond.
Gekeurd, op naar versie 2
Onze bus is overigens met vlag en wimpel geslaagd voor de keuring en gaat nu officieel als camper door het leven met gloednieuwe kentekenplaten. De dag na de keuring hebben we de bus meteen weer helemaal leeggehaald. Het voelde een beetje gek om een paar maanden naar iets toe te werken en voor je gevoel nu weer opnieuw te beginnen. Dit is niet helemaal waar natuurlijk, het bed en het keukenkastje komen straks gewoon weer terug. Maar eerst moeten we isoleren. Het is wel lekker dat alles wat straks de camper in gaat er ook in kan blijven. Niet meer dat oneindige gesleep met platen die je vijf keer vastzet, alleen om ze er vervolgens weer uit te halen omdat er nog iets gezaagd moet worden of er iets tussen moet. Voor versie 2 gaan we in ieder geval isoleren, twee dakramen met ventilatie installeren en ons keukenblok afmaken met een mooi werkblad en een mooie kraan. Versie 3 wordt electrifying: elektriciteit, batterijen en zonnepanelen. En ergens tussendoor moeten we dan ook nog een douche-toilet en wat kasten bouwen. Zodra het bed erin kan en de temperaturen enigszins aangenaam worden gaan we er in ieder geval mee op pad. Want om als luxe tent te kunnen functioneren is dat bed eigenlijk voldoende.
Wat leuk om zelf een camper te bouwen ! Je zult je “klus skills” wel van opa Thees hebben, die zou je maar wat graag hebben geholpen. Ziet er goed uit en Mercedes kwaliteit. Veel plezier met verder bouwen en gebruiken / testen van de camper. Groet !